REPORTED SPEECH(PART 8):OPTATIVE SENTENCE

An Optative sentence expresses

WISH

CURSE

PRAY

Sentences often start with ‘ May’ adding an exclamation mark.

May you live long !

May you go to hell !

Good morning !

HOW TO CHANGE

a. Comma and Inverted commas( ,” “) witll be changed into conjunction – that

b. Optative sentence will be changed into Assertive Sentence

c. Exclamation mark ( ! ) will be changed into Full stop (.)

c. Said / said will be changed into the following ways:-

Reporting VerbReported Speech
  Said to ( Pray )  Wished/ Prayed
  Said to (  Cursed  )Cursed
 Said to ( wishes  )wished
optative
Learn with Video

Example

PRAY

HOW TO CHANGE A PRAYER

DIRECT: Milan said to Jiya , “ May you achieve a grand success in your life .”

INDIRECT: Milan wished Jiya that she might achieve a grand success in her life.

DIRECT: Antima said, “ May you live long !”

INDIRECT: Antima said that I might live long.

CURSE

HOW TO CHANGE A CURSE

DIRECT: Akshita said to him , “May you go to hell.”

INDIRECT: Akshita cused him that he might go to hell.

WISHES

HOW TO CHANGE A WISH

If there is a wish in the Reported Speech, ‘said to’ in Reporting

verb is changed into wished or bade.

Thus It can be changed in two ways.

DIRECT: Ankita Ankita said to me , ” Good evening.”

INDIRECT: Ankita wished me good evening.

INDIRECT: Ankita bade me good evening

OR

INDIRECT: Ankita wished good evening to me.

INDIRECT: Ankita bade good evening to me

Be attentive of the following sentence:-

DIRECT: She said to me, “Good bye ! We’ll meet soon again.”

INDIRECT: She wished me good bye and said that we would meet soon again.

OR

INDIRECT: She wished me good bye saying that we would meet soon again soon.

Exercise 8

HOW TO SOLVE OPTATIVE SENTENCES

  1. I said to Anand, “May you succeed in your examination!”
  2. Disha said to me, “God may bestow you all the physical and spiritual powers!”
  3. The hermit said to Vishwa, “ May God bless you with a son!”
  4. The saint said to the crocodile, “ May you meet with your death soon!”
  5. Akriti said to Sukriti , “ Happy Deepawali!”
  6. She said, “ May Maa bless you with all the happiness of the world!”
  7. The son said, “ Good morning, Mumma!”
  8. She said, “ May God bless you.”
  9. Anushka said to Simran, “Happy Birthday! Have you arranged for any party today?”
  10. Namisha said, “ Long live our princess! “

PRACTICE MORE WITH THE FOLLOWING SENTENCES

1. She said ,” May Deeksha win this race.” 

 She wished that ___________

   a. Deeksha may win this race 

 b. Deeksha might win that race   

c.Deeksha must win this race  

 d.Deeksha must win that race 

Ans Deeksha might win that race. 

2.  The beggar said to him, ” May you prosper in life.”   

  The beggar blessed him saying  that ____ 

   a. he may prosper in life.

   b. he must prosper in life.

   c. he should prosper in life .

   d he might prosper in life 

  Ans. The beggar blessed him saying that he might prosper in life.


3. My friend said to me, ” Good morning!  I am happy to see your face.”   

My friend wished me _______ and said that _____ 

 a. good morning and said that he was happy to see my face.
b. good morning saying that he is happy to see my face. 
c. good morning and said that he was happy to see his face.

d. good morning and said that he had been happy to see my face.

Ans. good morning and said that he was happy to see my face.

4. Ravi said to ,” Good morning , my friend.”

Ravi bade _________

a. good morning my friends

b. his friends good morning

c. to his friends ,good morning

d. his friends that good morning

Ans. good morning to his friends

5. Jensie said, ” May you alwys be happy, Divyam.”

Jensie wished Divyam that ________

a. you might always be happy

b. he might always be happy

c. he may always be happy

d. you might alwys be happy

Ans. b. he might always be happy

6. ” Happy journey, my cutie pie.” said Sunny to his daughter.

Addressing her daughter as his cutie pie Sunny_______

a. said her daughter happy journey

b. told her daughter to have a happy journey

c. wished happy journey to her daughter

d. wished happy journey to his daughter

Ans. d. wished happy journey to his daughter

7. The son said, ” Good morning , Mumma !”

The son _______

a. wished his mother good morning

b. wished good morning to his mother

c. conved good morning to his mother

d. a & b both

Ans. d. a & b both are correct

8. He said to me,” May you have a happy journey !

He wished me _________

a. that I might have a happy journey

b. that I may have a happy journey

c. that may I have a happy journey

d. to have a happy journey

Ans. a. that I might have a happy journey.

8. The hermit said to the traveller , ” May you go to dogs!”

The hermit_______

a. told the traveller to go to dogs

b. wished the traveller to go to dog

c. wished the traveller that he might go to dogs

d. cursed the traveller that he might go to dogs

Ans. d. cursed the traveller that he might go to dogs

10. Anand said to Krishna, ” Good night , we will talk about

this matter tomorrow morning.”

Anand ______

a. wished Krishna good night and said that they

would talk about this matter tomorrow

b. wished Krishna good night and said that they

would talk about this matter the previous day

c. wished Krishna good night and said that they

would talk about that matter in the morning

d. wished Krishna good night and said that they

would talk about that matter the next day

d. Ans. wished Krishna good night and said that they

would talk about that matter the next day

11. Drishti said to Samridhi, ” May you meet with your misfortune!”

Drishti cursed Samridhi that ______

a. that she may meet with your misfortune

b. that she might meet with your misfortune

c. that she might meet with her misfortune

d. that she might meet with his misfortune

Ans. c. that she might meet with her misfortune

12. I said to my son, ” May you be the saviour of mankind.”

I wished my son that _________

a. he might be the saviour of mankind

b. he may be the saviour of mankind

c. he should be the saviour of mankind

d. he must be the saviour of mankind

ans. that he might be the saviour of mankind

Published by Buds of Wisdom

I am Meena Kumari, PGT(English)+ B.ed. Teaching is my passion. Love to guide students in Grammar Learning and build up their writing skills.

Did you find the content useful ?

error: Content is protected !!
%d bloggers like this: